26-04-2016

Oplæring... :-)

 

Jeg kan huske forventningen.

Duften.

Og, at jeg havde en alder - hvor øjnene lige kunne skue ud over køkkenbordet.

 

Jeg kan se min mor, der åbner ovndøren.

Drejer sig, og vender sig om mod køkkenbordet.

Nænsomt sætter hun de nybagte grahamsbrød fra sig.

Og giver dem en ultrakort tur under vandhanen...

 

Den hårde skorpe på brødene, blev tryllet om til knas og sprødhed.

 

Jeg fik aldrig opskriften, men jeg har arvet hendes kogebog.

Frk Jensens - Kogebog med Syltebog...

Med håndskrevne notater og udklip.

Og opskrifterne er ganget op, så de passer til en husholdning på landet...

 

Det ses tydeligt, at siderne med brød/kager er mest brugt...

Især siderne med småkageopskrifterne...Cool

 

Her er opskriften på:

Grahamsbrød.

1  1/2  dl vand

1   1/2  dl kærnemælk (den gode)

1    tsk. salt (2 tsk hvis det er Læsø salt)

1    tsk. melis

10 g gær - eller 50 g gær

 

10 g gær hvis dejen skal hæve natten over.

50 g gær hvis det er den hurtige udgave...

 

Hun kendte vigtigheden af, hvordan brød skulle bages.

I dag ville vi jo kalde det rustikt, den dejlige mørke skorpe.

 

Jeg bruger øko gær, det er frygtelig langsomt til, at komme i omdrejninger...

Tager lang tid om, at hæve til den nødvendige dobbelt størrelse.

 

Sådan er det med det meste...

Rettidig omhu...

Gang opskriften op til 2 brød.

Det holder ikke længe, med blødt smør på.

Hilsen fra Eva.

 

Defination af begrebet "rettidig omhu".

"Indbegrebet af ordentlighed, redelighed, arbejdsomhed, pålidelighed,

pligtfølelse og viljen til at skabe langtidsholdbare resultater".

Også for det daglige brød...